Svartisen

Har du noen gang drømt å være polfarer? Vandre over store isbreer, kjenne det knase under stegjernet, se krystallene glitre i sollyset når du setter øksa fast? Nå har du sjansen – med startsted Bodø.

Krystallklar turkis svartis

Med sine hele 370 kvadratkilometer er Svartisen Norges nest største isbre. Dette er også den breen på det europeiske fastlandet som ligger lavest, knappe 20 meter over havet. Dette gjør breen veldig lett tilgjengelig. Høyeste punkt er på 1564 meter, og Engenbreen har en tykkelse på ufattelige 450 meter. Navnet «Svartisen» kommer fra «svartis», et gammelt ord som betegner den dype blåfargen i denne isen og kontrasten til den hvite snøen og nyere is på selve isplatået. Men når du tar turen inn på breen vil du oppdage at det finnes mange flere farger. Fra blank og krystallklar is til turkis, lyse- og mørkeblått.

Lagånd

Brevandring er lagarbeid i praksis. På en guidet tur er alle deltakerne godt sikret i tau, og alle har et felles ansvar for sikkerheten. Med Bodø som utgangspunkt kan en bretur gjennomføres som en lang dagstur, eller med overnatting i komfortable hytter, telt eller lavvo. Turen blir ledet av meget erfarne breførere og du kan selv være med på å bestemme om turen skal gå i lett terreng eller om du vil ha tøffere utfordringer. Hvis du har lyst, får du også sjansen til å prøve isklatring.

Turen bort til isen tar rundt en time til fots og går på sti i lett og veldig vakkert terreng. Brevandring er derfor fint innen rekkevidde for de aller fleste.